<< Gunwriters      gunwlogo.GIF (2155 bytes)   Linkkisivu >>


Gunwritersin osittainenkin luvaton kopioiminen, tallentaminen, tulostaminen, väärentäminen tai levittäminen on kielletty. Mikäli tällaisia tekijänoikeusrikkomustapauksia ilmenee, kirjoittajat pidättävät itselleen oikeuden laskuttaa tekoon syyllistyneiltä tekijänoikeuskorvauksia 150 000 mk saakka. - GOW:n toimitus.

Tekniikkaa ja historiaa, osa 3.


21.04.2001:

Mustaruuti tiivistyi "valssin tahdissa"

Kun taannoin tiedusteltiin mustaruudin valmistusmenetelmää, mainitsin vedellä kostutetun ruutimassan tihennyksen "jyrämyllyn" (engl. "roller mill") raskaiden, raudoitettujen kivijyrien ja rautaisen "pedin" välissä puristuen ja hiertyen. Etsiskelin wanhasta "Keksintöjen Kirjasta" kuvaa jyrämyllystä, mutta en löytänyt sitä etsimälläni nimikkeellä, ennenkuin nyttemmin. Aparaatin nimitys Wihtori Peltosen v.v. 1907 - 08 toimittaman teoksen I osassa onkin "valssimylly", eikä sitä esitellä lukukappaleissa "Myllylaitokset ja leipomot" tai "Sementti", vaan luvussa "RAUTAVALIMOT"/ "Kaavaushiekan hienontaminen ja sekottaminen".

Teoksessa mainitaan toinenkin ruutiteollisuudessa käytetty aparaatti, josta ei löydy kuvaa mainitusta lukukappaleesta, koska fiksun lukijan otaksuttiin hahmottavan sen rakenteen "sielunsa silmin". Valssimyllystä on mainiossa lähdeteoksessani seuraavanlainlainen selonteko: "Useimmissa tapauksissa on kaavausaineessa (hiekassa tai savessa) pahkuroita, kiviä y.m., jotka ovat ennen käyttöä joko poistettavat tai hienonnettavat. Hienontamisessa käytetään tavallisesti n.s. valssimyllyä (kuva 559). Sen pääosana on kaksi suurta valurautaista valssia, jotka yhteisen pystyakselin pyörittäminä kiertävät erisuuria pyöröratoja allaolevassa lautasmaisessa rusennusastiassa. Viimemainittuun luodaan kaavausaine, jonka valssit sitten murskaavat ja hienontavat. Hienontunut kaavausaine päästetään koneen alaosassa olevasta luukusta pois. Kaavausaineen tarttumisen rusennusastian pohjaan estää valsseja yhdistäviin väliosiin kiinnitetyt raaputusterät, niinkuin kuvastakin voi nähdä".

Ruutimassa erottui valumuottihiekasta siinä suhteessa, ettei seassa enää ollut pahkuroita, saati sitten kiviä, koska sen kiinteät ainesosat olivat jauhettuina pölymäisiksi jo ennen tihennysvaihetta, ja sekoitettu toisiinsa huolellisesti. Salpietari oli liuennut osittain veteen, jolla ruutiseos kostutettiin ennen tihennysvaihetta sähähdyksien ja remahduksien ehkäisemiseksi jokseenkin pääsiäismämmiä muistuttavaksi mustaksi mössöksi. Siltikin sattui ruutimassan syttymisiä vaihtelevin seuraamuksin 1 - 3 kertaa vuosittain, ruutimanufaktuurin työväen tunnollisuudesta riippuen. "Ruutimyllyn" useampia tonneja painavat valssit olivat yleensä kiveä.

"Taijerit" (engl. "tyres") eli valsseja ympäröivät renkaat olivat takorautaa, kuten kärrynpyörissä. Niin myös "rusennusastia" eli "peti". Pystyakselin kierrosnopeus oli verkkainen, 20 - 30 kierrosta minuutissa. Kuvan esittämässä myllyssä se oli 60 rpm, koska BADISCHEN MASCHINEN-FABRIKin DURLACHissa valmistamalla koneella hienonnettiin räjähdysvaarattomia materiaaleja: Hiekkaa tai savea, taikka niiden seosta, kertakäyttöisiksi muoteiksi raudan tai teräksen valamiseen.

valssimy.jpg (21119 bytes)

Valssimylly.



Mustanruudin raaka-aineet jauhettiin pölymäisiksi ennen tihennystä, kuulamyllyllä, joka sekin oli kehitelty alkuaan rautavalimoissa käytettyjen muottimateriaalien jauhentamiseen, ja omaksuttu ruutiteollisuuden käyttöön Skotlannissa 1800-luvun alkuvuosina kuten valssimyllykin. Kuulamyllystä on "Keksintöjen Kirjan" I osassa seuraavanlainen selonteko, lukukappaleessa "Rautavalimot": "Paitsi valssimyllyä, käytetään kaavausaineen hienontamiseen n.s. kuulamyllyä. Siinä on tukeviin valurautaisiin kannattajiin laakeroitu vaakasuorassa suunnassa pyörivä valurautainen, pallomainen tynnyri, johon kahdella ruuvilla sulettavan aukon kautta voidaan panna kaavausainetta tai laskea sitä ulos. Tynnyrissä on joukko erikokoisia valurautakuulia, jotka tynnyrin pyöriessä vähitellen hienontavat kaavausaineen".

Mustanruudin valmistusteknologiaa valaisevassa kirjallisuudessa (julkaistu suomenkielisenä v.v. 1884 - 89) mainitaan kuulien materiaaliksi rautaa painavampi pronssi. Ruutihiili (peukalonpään kokoisista puu-hakkeista miilutetut hiilinokareet, tai hiillytettyjen koiruohon korsien tahi rukiinolkien silput eli "pelu-hiilet") sekä "tulikiven" eli keltaisen rikin sormenpään kokoisiksi rouhitut kokkareet jauhettiin kuulamyllyssä sekaisin, kuiviltaan. Kiteinen salpietari hienonnettiin erillisessä salpietarimyllyssä, jossa ei saanut olla minkäänlaista syttyvää materiaalia. Jos käytettävänä oli vain yksi kuulamylly, siinä hienonnettiin ensin vesiliukoinen salpietari. Sitten myllyn "tynnyri" ja kuulat pestiin kuumalla vedellä ja kuivattiin, minkä jälkeen voitiin ryhtyä hienontamaan hiiltä ja rikkiä samalla myllyllä.

Mylly ja sen kuulat jouduttiin tietenkin taas pesemään puhtaiksi salpietarin läsnäollessa herkästi syttyvästä rikki-/ hiilipölystä. Suuremmissa ruutimanufaktuureissa oli siksi aina erilliset kuulamyllyt salpietarin ja rikki-/hiiliseoksen hienontamista varten. Valssimyllyssä suoritettu ruudin tihennys sai aikaan sen ainesosien lopullisen sekoittumisen siten, että ruudin palojäänteissä ei enää ollut valkoisia "pahkuroita", kuten tihentämättömässä "maalaisruudissa". Lopullinen tiheys saadaan aikaan jyvitystä edeltävällä puristuksella hydraulisella prässillä messinkilaattojen väliin ladottuihin suhteellisen ohuisiin ruutimassakerroksiin. Jyvitetyn ja kuivatun mustaruudin tilavuuspaino on keskimäärin 1 gramma/ kuutiosenttimetri. Pienijyväisen ruudin tilavuuspaino voi olla suurempi, ja karkeajyväisen ruudin tilavuuspaino on keskiarvoa 1 g/ ccm pienempi.

Tihentämättömän maalaisruudin tilavuuspaino saattoi jäädä jonnekin 0.75 g/ ccm tasolle, mistä ei sinänsä ollut haittaa suulatauskaudella, koska ei oltu sidoksissa hylsyn tilavuuteen, mutta tihentämättömän ruudin jyvät saattoivat murentua lähes jauhoksi kuljetettaessa pitkiä matkoja tynnyreissä, tai vaikkapa ampujan ruutisarvessa, -pullossa tai "bandolieerissa", josta roikkui yleensä tusinan verran musketin kerta-annoksen ruutia sisältäviä puisia tai peltisiä "patruunoita".

Ruudin tihennys tamppimyllyllä omaksuttiin jokseenkin samoihin aikoihin kuin paperihylsyiset patruunat, jotka yleistyivät 30-vuotisen sodan melskeissä. Ruotsin (ja myös Suomen) kuningas KUSTAA II ADOLF oli paperipatruunoiden kuuluisa puolestapuhuja. Nehän olivat käytännöllisiä nimenomaan ratsuväen aseissa, koska ruudista tyhjennetty paperihylsy voitiin rypistää ja juntata luodin "etulatingiksi", estämään sen putoaminen suu alaspäin ratsun satulatupessa kannetusta pistoolista tai karabiinista.


1804 MMI; PT



Muita Tekniikkaa ja historiaa:

Tuttuja ja tuntemattomia täyteisammuksia >>
Täyteis-aiheisia arkistolöydöksiä >>
Uus-aikaisten käsiaseiden ruudit >>
Palaako - vaiko räjähtää? >>
Mauser C96 käsikirja osa 1, osa 2 ja osa 3 >>
Talvisotaisia myyttejä ja muistelmia >>
Norsupyssyn kunnostus ja käyttöönotto >>
Mustaruuti tiivistyi "valssin tahdissa" >>
Husovaarnan huoripojat >>
Norsupyssyn ampumatarvikkeet >>
Schouboen pyssyt ja puukeernakuulat >>



Gunwritersin osittainenkin luvaton kopioiminen, tallentaminen, tulostaminen, väärentäminen tai levittäminen on kielletty. Mikäli tällaisia tekijänoikeusrikkomustapauksia ilmenee, kirjoittajat pidättävät itselleen oikeuden laskuttaa tekoon syyllistyneiltä tekijänoikeuskorvauksia 150 000 mk saakka. - GOW:n toimitus.


<< Gunwriters     Linkkisivu >>    gunwlogo.GIF (2155 bytes)

Gunwriters on the Web P.T. Kekkonen